Tuesday 24 February 2015

From My Little Kitchen

Pernah tgk x sayur ni? Selalunya byk djual apabila tbanya perayaan Thn Br Cina. Oleh krn mnggu lps adakh CNY jd hr ni kta kongsi resepi sayur yg mnjd hidangan Big Dinner.
Sayur ni dknali sbgai china leek. Rasanya lbh kurang macam kucai. Klu nk cuba makan tp tak tau nk msk apa blh cuba masukkn dlm telur dadar. Best!
Ok, jom kta semak resepi mudah ni.

Bahan2nya
7 batang china leek
potong akarnya dan buang kulitnya yg dh kering
sotong @ udang
trpulanglh nk letak brp ekor
1 biji telor
1 biji bwg besar
tp jgn ambl yg gedabak, ambk yg comel2 jer
5 ulas bwg putih
3 biji cili kecil yg hijau tu
sos tiram @ cukup rs
sdikit minyak utk mnumis

Cara2nya
Tumis bwg putih yg tlh dmayang dlm kuali yg tlh dpanaskn minyak 
Kacau jgn henti sbb bwg putih cepat hangit. 
Pecahkn telor n kacau lg.
Masukkn sotong @ udang td, tp klu x suka seafood blh ganti dgn ayam.
Klu guna sos tram blh masukkn sos tram skrg, tp klu guna ckp rs jgn letak lg ye.
Masukkn china leek, bwg besar yg dh dpotong baji n cili kecil yg dpotong mnyerong mcm pic kat atas tu.
Letak skit air klu rs kering jer kuali tu
Kacau2 lg, nm pun tgh msk kn
Lastly br mskkn cukup rs n ttp api.
Ingat; klu mmsk mnggunakn ckp rs, ia dletakkn d akhir proses mmsk.
Sbb apa? Nnt cite lg ye.


Siap dh msk. Tp kali ni Eta letak daging. Cr sotong n udang x de plak dlm fridge.
 Blh lh ye. Cubalh.


No comments:

Post a Comment