Monday 23 February 2015

from my little kitchen

Ketam Masak Telur Masin

Bahan2
500g ketam
5bj telur masin
1bj bwg besar
5ulas bwg putih
5bj cili kecil
1cwn susu cair
Sdikit garam n gula
Sdikit serbuk kunyit
Daun kari
Tepung gandum
Minyak masak utk mnggoreng n mnumis

Cara2 nk msk
Smentara nk cuci ketam tu rebus dl telur masin.
Ingat wajib rebus ye.
Ketam yg dh dcuci dgaul dgn kunyit n garam.
Telur masin yg dh drebus dhancurkn tp guna hanya 3bj telur putih n 5bj telur yg merah.
Panaskn minyak dlm kuali yg sesuai utk mnggoreng ketam tp sblm grg taburkn sdikit tepung gandum brsama2 ketam td.
Grg dgn mnyak byk shingga ketam brtukar warna.
Angkat n toskn ketam.
Dgn mnggunakn kuali yg sama tp tgglkn hanya sdikit minyak shj tumis bwg putih, daun kari n cili kecil shingga garing.
Masukkn telur masin n kacau lg.
Masukkn susu cair, sdikit grm n gula.
Akhir skali mskkn ketam n bwg besar yg telah dpotong baji.
Klu nk ada kuah blh tutup api. Klu nk kering kacau smpi kering dgn api prlahan. Done.

Ketam dgantikn dgn udang pun sdap
Susu cair blh dgantikn dgn santan tp kena rajin kacau☺ 

 

2 comments:

  1. Woww..resepi mewah..hanya kedai2 makan terpilih je selalunya ada hidangan ni..nmpak sgt menyelerakan..tq dear sis ita 4 shared this recipe, my fav..selalu makan kat kedai je..nt boleh la try masak sendiri kat rumah... ;)

    ReplyDelete
  2. Cubalh bhn2 pun mudah, mesti lg sdap sbb kak eta brkalut nk cepat siap.😉

    ReplyDelete